Een groep met twee?

14 juli 2019 Suzanne Zomer 2019 3

Vanavond is Eye to I gestart. Het was fijn. We zijn maar met z’n drieën. Eva, Kyra en ik. En toch blijf ik het een groepje noemen. Een klein groepje weliswaar.

Het is een heel gedoe in mijn hoofd: dat kleine groepje. Want in hoeverre maak je dat kenbaar? Het klinkt zo hip om te zeggen dat je groepen allemaal vol zitten. Dan ben je succesvol. Dan kijken mensen naar je op. Dan word je bewonderd…
En natuurlijk heb ik een ijdel kantje, dat dat wel leuk zou vinden: succesvol zijn en opkijken en zo.
Maar er is ook een ander stukje (misschien ook wel een ijdel kantje eigenlijk) dat daar wat op neer kijkt. Het wil eerder bewonderd worden voor haar moed. Niet voor het resultaat. Dus maakt niet uit hoeveel mensen erbij zijn!

Een bezorgd stukje wil aanvullen:‘Het is ook niet alleen maar goed, als het vol zit. Vol zitten, doet niet per definitie uitspraak over de kwaliteit.’
Maar dan reageert mijn innerlijke promogirl: ‘Soms wel natuurlijk. Trouwens, het gaat er vaak niet om hoe het juist zit (wat de exacte waarheid is), veel mensen geloven liever wat hen wordt voor geschoteld . En als zij redeneren ‘Amaai, dat zit al vol, dus het zal  wel goed zijn.’, dan gaan ze al vroeger reserveren. Zo raakt het vroeger vol en dat geeft weer een goed beeld. Zo verhoogt de kans dat het ook de volgende keer weer vol zit…

Het is dus tegenaangewezen om iets te vertellen over het niet vol zitten… Laat staan dat je zegt dat het maar een groepje van twee mensen is! Schandalig! (Dat laatste was een lekkere toevoeging van de innerlijke criticu. Die houdt ervan om kritische opmerkingen van andere stukjes nog eens te onderstrepen en ‘schandalig!’ is daar een supergoeie uitdrukking voor.

Maar dus, ben je daar open over? Over die twee?

Mijn innerlijke boekhouder vindt dat ook maar niks natuurlijk. Die ziet de relatieve kost ook stijgen, waardoor het inkomen exponentieel omlaag gaat. En dan schiet zijn rekenmachine in gang – en die stond al op door de diefstal – en dan ziet die me al in de goot terecht komen. Gelukkig ben ik ondertussen goed bevriend geraakt met mijn boekhouder en als hij in zo’n bui is, kan ik tegenwoordig al met mildheid naar hem kijken en glimlachen. Ik weet dat hij het goed bedoelt.

Maar moet je dat vermelden? Of moet je daar gewoon, zonder te liegen, niets van neerschrijven of uitspreken? Moet ik de foto’s zo kiezen dat het niet opvalt?
Ik blijf het een moeilijke vinden. Want echtheid en authenticiteit, is iets dat zodanig tot mijn ‘core’ behoort, dat ik het bijna onverantwoord vind indien ik er dan ik er niet eerlijk over zou zijn.
Met het risico dat er ander soort mensen dat niet als eerlijkheid ziet, maar als onkunde…

Mijn eerlijkheidsstrijdertje staat op de barricade, maar mijn relativeerder duidt ook op enkele manieren om veel te zeggen zonder veel te zeggen.

Een groepje met twee dus, maar we gaan erin vliegen. En ik ga alles geven . Dat doe ik sowieso. Ook al is het deze keer op één been!

3 thoughts on “Een groep met twee?

  1. Heel herkenbaar Suzanne. Ik organiseer zelf ook workshops en blog ook. Heb nu ook dat mijn groepje niet vol zit en herken heel hard al die verschillende ‘subjes’ die je beschrijft. Ben ook bang dat het niet goed zou overkomen. Maar als ik dit nu bij jou lees, denk ik helemaal niet dat het dan minder goed of waardevol zal zijn. Ik denk eerder: ook heel leuk en gezellig, zo’n klein groepje. En ik kan me voorstellen dat het ook niet makkelijk is om mensen zo ver te krijgen om helemaal naar Griekenland te komen, bovendien moet de periode juist passen… Ik vind het mooi dat je er gewoon eerlijk over bent, zou het eerder raar of ‘louche’ vinden als je het zou proberen verbergen. Ik denk trouwens zelf ook vaak dat de deelnemers het raar zullen vinden als ze maar met twee zijn, maar uiteindelijk denk ik dat ze het net fijn vinden dat ze meer individuele aandacht krijgen, en jullie elkaar misschien nog beter leren kennen.
    Veel plezier nog met je kleine groepje 😉

    1. Hey kim, fijn om via deze weg iets van je te horen. En ja, gisteren zeiden mijn cliënten: ‘maar hoe doe je dat als je met zes bent, want je kan dan toch minder iedereen aandacht geven?’ Geweldig toch. Alles werkt. In de toekomst ga ik ook ‘individuele retreats’ aanbieden. Maar door deze ervaring, denk ik dat open te trekken: mensen kunnen ook bvb per twee komen, of een koppel… Ja, zo ervaar je altijd weer nieuwe dingen en dat brengt weer nieuwe ideeën!
      Veel succes ginder! Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *