Over

Over Naxos

‘mijn eiland’

Naxos is een relatief groot (428 km2) Cycladisch eiland. De Cycladen zijn gekend om hun witte, kubistische architectuur ofwel dorpjes die lijken te bestaan uit op elkaar gezette blokjes. Vele witte kerkjes ook, sommige met blauwe koepel. De Cycladen zijn vooral bekend door de meer toeristische eilanden Santorini en Mykonos, de azuurblauwe zee en witte stranden. Maar ook door beelden van beladen ezeltjes, raki-drinkende oude mannen en orthodoxe priesters met baard en lang zwart kleed.

Naxos heeft dat allemaal en nog zoveel meer. De stranden zijn uitgestrekt met zacht, wit zand, maar er zijn ook ingesloten baaien en inhammetjes met stenen of rotsen. Er is een mooie hoofdstad met leuke winkelstraatjes waar je in kan verdwalen, met een prachtige Venetiaanse Kastro die boven de witte huisje uittorent. En op het kleine schiereilandje staat de Portara fotogeniek te wezen. Deze poort is een overblijfsel van een tempel ter ere van de Griekse God Apollo.

Naxos heeft een prachtige kust, maar ook een bergachtig, groen binnenland dat zo gevarieerd is dat het wel lijkt dat je bij elke bocht in een nieuw landschap belandt. Er is veeteelt, marmerontginning, er zijn olijfbomen,… In de kleine bergdorpen waan je je vaak de enige toerist.
Als je van oudheden houdt, kan je je hart ophalen bij de beelden die zomaar in ‘the middle of nowhere’ lijken te liggen, of kan je musea of tempels gaan bezoeken. Naxos ademt geschiedenis.
Actieve mensen vinden hier ook kilometerslange wandelpaden langs Byzantijnse kerkjes of over bergflanken met prachtige vergezichten. Of waarom niet de 1000 meter hoge berg Zas (of Zeus) beklimmen op een vroege ochtend?

Waarom Naxos?

Ik belandde in 1990 voor de eerste keer – heel ongepland – op een Cycladisch eiland en werd verliefd. Twintig jaar later heb ik 23 van de 24 bewoonde Cycladische eilanden bezocht en herbezocht en Naxos bleef maar trekken. Dus zocht ik daar een pied-à-terre. De afgelopen 10 jaar raakte ik meer en meer overtuigd van de charme en veelzijdigheid van dit eiland en wil ik niets liever dan dat te delen met anderen.

Daarom.
Daarom nodig ik maar al te graag mensen uit om naar Naxos af te zakken om te genieten. Te genieten van de zon en de zee, van de stad en het binnenland, van het gezelschap en van jezelf, van de rust en van de groei.

Want op Naxos ben je vrij. Vrij om te zijn.

Hoe geraak je er?

Naxos is een eilandje, dus daar beland je niet zomaar, het is een keuze. Ondertussen zijn er echter heel wat mogelijkheden die het je makkelijker maken.

Naxos via de lucht

Bij een vlucht vanuit Athene naar Naxos hang je een half uurtje in de lucht.
Je kan vanuit Brussel-Zaventem direct naar Naxos vliegen (met een overstap in Athene) met Aegean Airlines-Olympic Air of met Sky Express.
Je kan ook vanuit verschillende Belgische én Nederlandse luchthavens met een andere maatschappij naar Athene vliegen. En aansluitend een binnenvlucht nemen met bovenstaande maatschappijen. Voorzie dan iets meer overstaptijd.

Naxos via de lucht en de zee

Via Athene

Vlieg je op Athene, dan is een trager, maar aangenaam alternatief de ferry vanuit Pireaus of Rafina. Of je kan kiezen voor een snellere catamaran. De vaartijd variëert tussen 3,5u en 6u.

Via Santorini of Mykonos

Vanuit verschillende internationale luchthavens kan je rechtstreeks vliegen op Santorini en Mykonos. Van daaruit kan je de boot nemen. Vanuit Mykonos doe je er een klein uurtje over, vanuit Santorini moet je op 3u rekenen.

De ferry and catamaran die de vaarten naar Naxos verzorgen zijn:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
Seajets
en Fast Ferries

Als doorwinterde Naxos-reiziger kan ik je hiermee zeker helpen. Ik bezorg je op vraag een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van de periode. Maar vroeg boeken is meestal goedkoper.
Als je graag nog meer informatie of hulp nodig hebt, neem zeker contact op.

Waar verblijven?

Naxos biedt heel wat mogelijkheden voor verblijf. Wil je graag kamperen, een eigen villa of een eenvoudige hotelkamer. Alles is mogelijk.
Je hebt de keuze om dit zelf te regelen, ofwel te gaan voor een totaalpakket.

Totaalpakket

Deze service houdt in dat ik alles voor je regel met het pensionnetje waarmee ik samenwerk. Bij inschrijving laat jij weten wanneer je arriveert en vertrekt. Ik zorg voor de boeking van de kamer of het appartement en de vooruitbetaling. Als je arriveert, wacht ik je op aan de (lucht-)haven, rij met je langs de winkel voor de eerste inkopen, neem de ‘toeristische route’, zodat je een idee krijgt van de omgeving en breng ik je tenslotte naar je verblijf.

Je verblijft in het authentieke Magic Land, waar uitbaatster Argyro je weet te verwennen. Alle kamers hebben een terras, wifi, een eigen badkamer en eenvoudige kookfaciliteiten.

Er is de keuze tussen een studio of een appartementje met aparte slaapkamer. Ontbijt wordt niet aangeboden, verder kan je wel rekenen op hotelservice. Magic land ligt op 100 meter van de zee en 150 meter van de I OUSÍA-ruimte – dus comfortabel dichtbij.

De prijzen inclusief totaalpakket (5 nachten) worden vermeld per Retreat. Meer informatie rond prijzen en beschikbaarheden op eenvoudige vraag.

Ik zoek zelf een plek

Je kan natuurlijk ook zelf een fijne verblijfplek zoeken. Naxos biedt verblijven uit verschillende prijsklassen en luxe. Je kan kiezen voor superbasic of net je eigen sjieke villa huren met enkele mensen – eventueel wat verder afgelegen en een autootje erbij nemen.

Dichtbij vind je trouwens het luxueuse Archon Seaside Retreat. Christos biedt huizen, studio’s en kamers, net als Niki, die je zeker ook in de watten legt.

Mijn plekje vind je vlakbij het strand tussen Plaka en Orkos. Afstand tot Mikri Vigla (2 km), tot Plaka Beach (5 km langs de weg, 2,5 km langs het strand) of tot Naxos-stad (10 km).