Ontspannen in ’t kwadraat

2 juli 2019 Suzanne Zomer 2019 3

Als ik al ontspannen was, dan ben ik het nu in het kwadraat. En dat dankzij de magische handen van Michail. Hij is een Grieks massagewonder, woont in Athene maar vertoeft tijdens de zomer op het eiland om de gestreste toerist te redden.

Ik leerde hem twee jaar geleden kennen via Kristel. Zij was toen hier met haar drie kinderen en het ging haar niet zo goed. Ze had allerlei fysische klachten die dreigden haar vakantie danig om zeep te helpen. Maar de mensen van Medusa, waar ze verbleef, gaven haar Michails folder. En hij verrichte wonderen. Kristel voelde zich een stuk beter – niet alleen door de massage, hij gaf ook Reiki en heel wat wijze woorden. Ze hielden contact en toen ze in september terugkeerde om de groep te volgen, was zij een wandelende reclame. Dat moest ik dus ook maar eens uitproberen. En het was meer dan waar.

Ook vorig jaar was ze er en werkte haar positieve commentaar voor andere deelnemers: bijna alle anderen lieten zich ook onder handen nemen. Bij mij was het er vorig jaar niet van gekomen. Onvoorstelbaar, achteraf bekeken. De toestand waarin ik toen vertoefde schreeuwde eigenlijk voor totale ontspanning en overgave. Wellicht was net daardoor de drempel te hoog. Maar dit jaar had ik het mezelf plechtig beloofd: ‘ Je laat je aan het begin van de vakantie eens duchtig verwennen!’

Michail biedt verschillende soorten massages en Reiki aan, maar als ik er voor ga, ga ik er voor: the full package van 2 uur. Hij is eigenlijk best grappig: staat aan de deur met zijn tafel en een grote tas. Hij neemt de tijd om zich te installeren: de tafel, muziek, een kaarsje…Dan doet hij zijn werkgordel om: het lijkt op die van een ruitenwasser alleen heeft hij geen Dreft, spons of aftrekker, maar busjes olie en massageattributen. Er ligt zelf een deegrol op de tafel. En dan begint hij.

De eerste vijf minuten ben ik nog aanwezig in mij hoofd, denk ik aan de onafgewerkte facturen – want ik was niet rond geraakt – en vraag ik me af hoe je dat doet: je hoofd afzetten. Maar op een of andere manier gebeurt het gewoon. Geen gedachten. Alleen maar lichaam en hier-en-nu.

Het doet met momenten best wel pijn hoor. Hij lijkt je lichaam al snel te lezen en duwt dan op plekken waarvan je niet wist dat er iets aan de hand was. Maar daardoor lijken er anderen spieren te ontspannen. Als mijn nek gespannen aanvoelt, heb ik de neiging om in die specifieke spieren te knijpen. Hij doet dat niet, nee hij duwt een eindje verderop. Maar achteraf voel je wel het verschil.

Soms zijn er seconden dat ik me afvraag wat hij aan het doen is, want hij lijkt soms overal tegelijk. Alsof hij tegelijkertijd mijn hoofd en voeten aanraakt en ertussen ook nog eens kracht zet. Maar naast de attributen zet hij ook alles van zichzelf in: armen, ellebogen en af en toe misschien zelfs een knie. Soms neemt hij me in een greep waarvan ik niet wist dat ik me zo kon bewegen (want hij beoefent ook Thaise massage) en daarna is het weer de zachtheid zelve.
En ik kan je verzekeren dat twee uur dan om is voor ik het weet. Ik keek stiekem zelfs even op de klok: zo laat kan het toch nog niet zijn!

Hij is ondertussen ook bezig met klankschalen, specifiek afgestemd op de chacra’s (als je daar al in gelooft natuurlijk). Ik overweeg om hem te vragen voor een klankbad voor mijn volgend groepje. Eens kijken wat het effect is.
En misschien, als ik zuinig leef, kan ik me aan het einde van de zomer nog eens een verwennerij veroorloven. Wie weet. Maar nu geniet ik gewoon na. Ik voel de tintelingen in mijn hele lijf. En ook zijn woorden ‘you have good vibration, Suzanne!’ tintelen nog na. Ontspanning in ’t kwadraat ;-).

3 thoughts on “Ontspannen in ’t kwadraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *